Cégautóval kapcsolatban átgondolandó

WOOWW Cars > Autó import > Cégautóval kapcsolatban átgondolandó

Segítünk, hogy a legjobb opciót válassza!

Cégautót vegyek vagy költségelszámolást válasszak?

A cégvezetők és az alkalmazottak is örülnek egy cégautónak. A tapasztalat alapján ugyanis a NAV által megszabott üzemanyagnorma és általános személygépkocsi normaköltség nem fedezik a jármű valós fogyasztását és szerviz költségeit. Ha efölötti díjat fizet a cég, az a magánszemély adóköteles bevételének minősül, és üzemanyag számlát kell évekig tárolni.

Amennyiben céges érdekben tesz meg utat egy személyautó, ezt útnyilvántartással (ami egy nálunk is beszerezhető GPS-es egységgel automatizálható) vagy kiküldetési rendelvény kitöltésével szükséges adminisztrálni.

A céges autó esetében nem kell a NAV normáit figyelni, és az autó költségeit a már jócskán leadózott bérünkből fizetni. Ne feledjük, hogy ami céges pénzként 100 egység, az az adók és járulékok levonása után a munkatárs bankszámláján már csak 39! A munkáltató által biztosított személygépkocsi magáncélú használata a személyi jövedelemadó törvény szerint adómentes természetbeni juttatásnak minősül. A céges autó hátránya viszont, hogy minden kiadásról (szerviz is) számlát kell kérni a cég nevére, és azt évekig megőrizni.

Cégautó vagy költségelszámolás?
Cégautóval adócsökkentés

Társasági adó csökkentés

A társasági adó alapját csökkenti a cégautó beszerzési ára. Ez azonban nem azonnal realizálódik, hanem az értékcsökkenés számviteli szabályainak megfelelően, több éven keresztül elosztva.

Amennyiben lízingeli a járművet, a kamat is csökkenti a társasági adó alapját.

A baleseti adót és biztosítást is fizetheti céges pénzből!

A baleseti adó alanya az a személy vagy szervezet, akit (amelyet) a biztosítási kötelezettség terhel, vagyis a gépjármű mindenkori üzembentartója.

A baleseti adó mértéke (cégautó esetében is) a biztosítási díj 30%-a. A baleseti adó beszedéses adónem, így ezt az adót a biztosítási díjjal együtt a biztosítónak fizetjük, akik továbbítják az adóhatóságnak.

Céges autó ÁFA kedvezményei

A céges személyautókra igénybe vett szolgáltatások (pl. javítás-karbantartás szervizköltsége) összdíjából az ÁFA 50 százalékát visszaigényelheti a tulajdonos vállalkozás, amire a magántulajdonban lévő – de hivatali-üzleti célokra is használt, s ezért költségtérítésben részesülő – személyautó birtokosának nincsen lehetősége.

Amennyiben az autót lízingeli, úgy a céges használat arányában vannak további ÁFA kedvezmények.

Cégautó adó kedvezmények

A negyedévente fizetendő cégautóadóból levonható a személygépkocsira megállapított és határidőben megfizetett gépjárműadó, amennyiben a jármű üzembentartója a tulajdonos, tehát nem lízinggel van finanszírozva. A gépjárműadót ugyanis mindig az üzembentartónak, a cégautóadót pedig a tulajdonosnak kell megfizetnie.

Átvételkor fizessem vagy havonta?

Valószínűleg Ön is megfontolja, mibe fektesse a rendelkezésre álló pénzt. Akinek vállalkozása van, okosabban teszi, ha a nagyobb értékű vagyontárgyakat nem a használat megkezdésekor vagy előtte, hanem a használat során, havonta fizeti meg (amikor a tárgy értéket teremt). Így a fennmaradó tőkét vállalkozása erősítésére fordíthatja (pl. egy további ember munkabére vagy nagyobb készlet forgatása). Ez egyszerre kényelmes és gazdaságos megoldás.

ITT megtekintheti a WOOWW Cars által javasolt finanszírozási konstrukciókat, amelyek igénybevételéhez A-Z-ig mindenben segítjük Önt!

Céges autónak használtat vagy új autót válasszak?

Használt autót cégautónak elsősorban a kis- és középvállalkozások vásárolnak, ennek oka általában, hogy náluk a presztizsnél fontosabb az ár-érték arány. Érdemes a választásnál figyelembe venni, hogy a megtett kilométerek és a gyártás óta eltelt idő növekedésével egyre többet kell szánni az autó karbantartására, szervizelésére, valamint egyre nehezebb a finanszírozáshoz külső forrást bevonni.

Autó kategóriája

Fontos nézőpont a vállalkozásunk szempontjából az autó kategóriája. Gondoljuk végig alaposan milyen autóra lehet szüksége a cégnek, mivel is foglalkozunk. Sokféle típus létezik, ezekből mutatunk párat:

 • Kisautó
  • Ideális választás lehet, ha nem kell fuvarozni semmit, és leginkább városi közlekedés a cél
 • Alsó – középkategória
  • Egy fokkal nagyobb mint a kisautó, így akár egy kevés csomagot lehet szállítani vele, de városban még mindig nagyon kényelmes
 • Felső – középkategória
  • Talán ez a “céges-autó”, a vállalatok többsége, ilyen autókat használ. Összkomfortosak és akár több csomag is pakolható beléjük.
 • Nagyautók (E osztály)
  • Az igazi vezetők autója. Státuszszimbólum és a legnagyobb komfort, hosszútávra is kényelmes. 
 • Ezek mellet megemlíthetőek a SUV-k, a haszonjárművek és a pick-up-ok.

Válassza ki ezek közül, ami Ön szerint a legjobban illeszkedik cégéhez!

Cégautónak milyet?

Benzin vagy dízel motor?

Mostanában a benzin és a dízel árak kéz a kézben haladnak, néha az egyik néha a másik olcsóbb. Viszont van pár szempont, ami alapján érdemes letetenni a voksot egyik – másik mellett. Ezek értelemszerűen eltérhetnek az adott típusoknál, de pár dolgot el lehet mondani általánosságban.

Dízel Benzin
Előnyei
 • Hosszútávú autózásokhoz tökéletes
 • Környezetkímélőbb
 • Kisebb fogyasztás
 • Olcsóbb fenntartási költségek
 • Nagyob teljesítmény
 • Olcsóbb javítás
Hátrányai
 • Földutakra nem ajánlott
 • Drágább fenntartási költség
 • Kisebb teljesítmény
 • Sok városból ki vannak tiltva a dízelautók
 • Környezetszennyezőbb
 • Magasabb fogyasztás

Töltse ki ezt az űrlapot és megkeressük a tökéletes autó modellt és finanszírozási formát az Ön számára!

Szakértőink természetesen segítenek a legjobb ajánlatok közötti választásában!

 

Amennyiben saját magának szeretne autót válogatni többszáz ezer ajánlat közül, kattintson a gombra: Konkrét autóra kérek ajánlatot!
Összehasonlítási lista
Keressetek autót nekem!
Share via